måndag 17 oktober 2011

Muren i Maimana

Författare: Gert Holmertz
Antal sidor: 365
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
Det är tidigt 1950-tal och Europa börja resa sig ur krigets ruiner. 21-åriga Barbro Jonsson träffar amerikanen Leslie på danspalatset Nalen och förälskar sig i honom. Detta ger henne en möjlighet både att bryta sig ur ett kvävande föräldrahem och att ta sig ut i världen.
Ett möte med studentledaren Olof Palme inspirerar henne att göra allvar av resplanerna. Barbro och Leslie drömmer om att i hemlighet försöka nå ända bort till Indien.
Under förberedelserna lockas de också av berättelser om de storslagna och gästfria Afghanistan, ett land de tidigare knappt hört talas om.
Barbro lyckas ta sig till Afghanistan och hennes vistelse där blir verkligen ett minne för livet, men på ett helt annat sätt än hon hade tänkt sig.


Min bedömning:
Vilken sorglig men stark bok detta är. Språket är enkelt men lite gammaldags. Slutet är riktigt gripande och jag sörjer över Barbro och Arvid. Undrar lite om det finns någon som helst verklighetsanknytning?
Barbro är en stark kvinna som får stå ut med mycket svåra strapatser och du funderar hela tiden, kommer hon hem? Funderar också på hur föräldrar överlever att inte veta vad som har hänt sina saknade barn.
En gripande berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar