måndag 19 mars 2012

Bara ett barn

Författare: Malin Persson Giolito
Antal sidor: 371
Mitt betyg:  * * *

Handling:
Alex Andersson är inte som andra barn. Han pratar knappt, hamnar jämt i slagsmål och har svårt att koncentrera sig. Det dröjer inte länge förrän Alex lärare börjar misstänka att han blir misshandlad. En dag slår hon larm.
När polisen kopplas in och socialen tar pojken från sina föräldrar utses Sophia Weber, delägare på en liten byrå i Gamla stan, till Alex advokat. Sophia kommer att göra allt för Alex Andersson, hon gör det för sina klienter.
Alex Andersson är sju år, väger inte ens trettio kilo. Han kan varken åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en adokat egentligen håller på med. Men trots att hans öde till en början verkar vara ett vanligt rutinärende, bara ännu en sorglig historia bland alldeles för många andra, så visar det sig snart att allt är långt värre än någon kunnat ana.

Bara ett barn handlar om brott med mardrömslika konsekvenser. Det är en historia om våld som går i arv, de vuxna som styr och de utsatta barn som de bestämmer över. Men det är också en roman om hopp, att till och med det allra värsta kanske faktiskt går att förändra till något bättre.

Min bedömning:
Jag gillar tanken med att mamman får komma till tals men boken lyfter inte.Sophia är tråkig, morfar är tråkig,  Slutet är så amerikanskt så det är inte sant. Så levde dom lyckliga osv........hur blir det med alla dom barn som inte får en chans? Som förblir trasiga livet igenom? Vem tar hand om dom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar