tisdag 24 april 2012

Max, Viggo och Vita

Författare: Hanne Richardt Beck
Antal sidor: 391
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
År 1933 möts tre unga människor i Brönshöj, en förstad till Köpenhamn. Vita är en modig och handlingskraftig tonåring med stark känsla för rätt och fel; hennes lillebror Viggo är mera stillsam och försiktig. Båda blir de fascinerade av skolkamraten Max som är förmögen, begåvad och karismatisk, men också något av en översittare. Det är en tid av nära vänskap, förälskelser och drömmar, men under ytan lurar kriget - i det stora såväl som i det lilla.
När det återses i vuxen ålder blir Vita och max lidelsefullt besatta av varandra och av tidens politiska och existentiella klimat. De kastar sig in motståndsrörelsen medan Viggo hamnar allmer i bakgrunden. Men Max och Vita vet egentligen oerhört lite om varandra - hemligheter ur det förflutna kommer slutligen att leda dem mot tragedin. Ingen går oskadd ur det krig som också kommer att kasta sin skugga över nästa generation.

Thrillerspännande och mångbottnat är detta kritikerrosade triangeldrama om vinnare och förlorare, om besatthet och kärlek, om förr och nu.

Min bedömning:
Helt klart mångbottnad berättelse. Inget är vad det verkar vara.Jag sugs med i handlingen ganska direkt. Tidsandan är bra fångat, nästan så att du kan dofterna från dom olika miljöerna. Du känner skräcken när tysken kommer. En läsvärd och tankeväckande berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar