tisdag 3 april 2012

Hur man botar den som dödats av blixten

Författare: Gail Anderson-Dargatz
Antal sidor: 345
Mitt betyg: * * *

Handling:
Den femtonåriga Beth lever tillsammans med sina föräldrar och sin bror på en ensligt belägen farm i Kanada, granne med ett indianreservat. Hennes pappas brutala vredesutbrott har isolerat hela familjen. Mamman drar sig undan till sin egen dunkla värld där hon för mumlande samtal med sin döda mor.
Märkliga saker sker i dalen: ryktena går om Coyote, prärievargen som kanta boning i männens kroppar och förvrida deras sinnen. En ung flicka hittas ihjälriven i skogen, andra försvinner. Något hotfullt förföljer Beth, något hon inte kan se, bara höra. Hon tar sin tillflykt in i en drömvärld av lust och kärlek. I hemlighet blir hon vän med Nora, som inviger henne i indianernas liv -  en tillvaro som inte anses passande för en flicka från andra sidan gränsen......

Berättelsen om Beth är en förunderlig saga om kärlek och magi. Samtidigt är det en detaljrik skildring av det jordnära livet och de udda människorna i en lantbruksbygd på fyrtiotalet. Som en tråd genom berättelsen löper de recept, råd och huskurer som Beths mamma har samlat genom åren i sin egenhändigt tillverkade och ömt vårdade urklippsbok.

Min bedömning:
Det är så mycket magi att det blir svårt att veta vad som är vad. I slutet finns det register om hur man kan undvika torrkokning, recept på lejongap, hur man ansar rödbetor, recept på solskenskaka med mera. Det är ju lite kul.
Själva berättelsen är doftande, myllrande, detaljrik, men den griper inte tag i mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar