tisdag 3 april 2012

Fortfarande Alice

Författare: Lisa Genova
Antal sidor: 264
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
Alice Howland, lyckligt gift och med tre vuxna barn, är mitt i karriären när hon börjar glömma saker. Först ett ord då hon håller en föreläsning, något som vanliga människor inte ens skulle reflektera över. Sedan den dag då hon under sin sedvanliga joggingtur i city plötsligt upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig, vilken väg hon ska ta hem.
En skrämmande upplevelse för den otroligt strukturerade och skärpta Alice. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är 50 år gammal! Ett gentest visar att hon ärvt sjukdomen, troligen av fader - på äldre dagar har han varit mycket förvirrad, men Alice hade tolkat det som resultatet av hans mångåriga grava alkoholism.
Alice fortsätter arbeta, jobbet har alltid varit hennes identitet och främsta intresse, och kämpar envist för att behålla sin livsstil. Hon är väl medveten om att någon bot inte finns, och vet exakt vad som kommer att hända henne.

Min bedömning:
Min fibrodimma och utbrändhet är inget mot att sakta glida in i Alzheimer. Det är skrivet från Alice sida och det är spännande, skrämmande, sorgligt men samtidigt hoppfullt.. Alice kämpar för att få behålla sin värdighet som människa och hon har en plan B.
På något sätt måste det vara skrämmande att tappa ord, att inte kunna göra sig förstådd och veta att det kommer att bli värre. Det måste vara fruktansvärt att se sin mamma, nära anhörig, bara glida bort......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar