onsdag 17 augusti 2011

Dubbelfel

Författare: Lionel Shriver
Antal sidor: 367
Mitt betyg: * * * *

Handling:
För Willy Novinsky och Eric Oberdorf handlar allt i livet om tennis. De träffades under en match, gifte sig på en tennisbana och är båda proffsspelare.
Men det finns en avgörande skillnad mellan dem. Willy har spelat sedan hon var barn och älskar tennis till den grad att hon definierar sig själv utifrån sitt spel. Eric, däremot, började spela först på universitetet och ser tennisen som en möjlighet att tjäna pengar under en kort karriär.
Så länge Willy har en ranking skyhögt över sin mans kan hon acceptera hans pragmatiska inställning, men ju bättre han blir, desto svårare är det för henne att vara storsint. På deras ettåriga bröllopsdag vinner Eric för första gången över henne i en tennismatch, och det som skakar Willy är att han verkar vara så fast besluten att besegra henne.
Bit för bit flyttar rivaliteten från tennisplanen in i deras äktenskap, och Willy upptäcker helt nya sidor av sig själv, egenskaper hon inte visste att hon hade och inte är särskilt förtjust i.
Vad händer i en relation när vågskålen börjar tippa? När vi plötsligt spelar mot istället för med vår partner?



Min bedömning: Jag gillar Lionel Shriver som författare. Hon går in och vänder upp och ned på gängse uppfattningar. Här har vi en tjej i huvudrollen som får vara "the bad guy", ha känslor som ofta killar förses med. Willy är missunnsam, avundsjuk, barnslig och skadeglad. Något som inte ofta kvinnliga huvudpersoner får vara. Texten kan vara något tillkrånglad så du får vara uppmärksam när du läser men sätter du tänderna i hennes böcker kommer du inte att ångra dig. Nu är det bara en bok kvar, sedan har jag läst alla Lionel Shrivers böcker och förhoppningsvis kommer hon att skriva fler.
Du som inte har läst henne har helt klart något att se fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar