tisdag 28 juni 2011

Själakistan

Författare: Ann Rosman
Antal sidor: 415
Mitt betyg: * * * *

Handling: En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande klass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson sin livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst uppe på en ställning med rosor och luktärter.
Kriminalinspektör Karin Adler vid Göteborgspolisen blir informerad om fyndet av kollegan Robert medan hon njuter av sin sista semesterdag. Hon har separerat från sambon Göran och bor nu ombord på sin båt i Marstrand.
Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet.
Karin och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och ganska snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar.


Min bedömning: Det här är andra boken om Karin och det funkar att läsa i oordning. Du får mycket fakta om Marstrand och dess omgivning vilket höjer betyget på boken. Det finns en karta över Marstrand och i slutet en förteckning om vart alla fakta har hämtats.
Jag gillar den språkliga och hälsomedvetna besserwissern Folke. Han har ett sätt som man kan reta sig på men jag tycker att hans kommentarer är helt underbara. Mera Folke. Även den handikappade IT-nörden kan man fnissa lite åt.
 Lite kan man räkna ut om man har huvudet med sig men tempot är lugnt, spännande utan att vara blodigt, påminner lite Håkan Nessers Barbarotti.
Nästa gång på bibblan hoppas jag att jag får tag på Fyrmästarens dotter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar