fredag 11 maj 2012

Tretton månar

Författare: Charles Frazier
Antal sidor: 366
Mitt betyg: * * * *

Handling:
North Carolina, i början av 1800-talet.
Vid bara tolv års ålder tvingas den föräldralöse pojken Will Cooper ut på okända vägar. De vuxna har bestämt att han ska förestå en avlägset belägen handelsbod på indianskt territorium. Utrustad med en nyckel, en opålitlig häst och illa ritad karta sänds han ensam iväg på en resa genom vildmarken och in i cherokesernas outforskade land.
Hans öde flätas samman med cherokesernas, vars hövding tar sig an Will och adopterar honom. Det är han, Björnen, som lär honom att överleva i den hårda tillvaron i ödemarken. Alltmedan den vackra Claire, gåtfull och undflyende, väcker ett livslångt begär hos den unge Will.
Med tiden blir Will en framgångsrik handelsman och ägare till stora landegendomar. Samtidigt blir indianerna alltmer trängda av de vita nybyggarna. Will reser till makten Washington för att föra sitt folks talan. Han är vit, men betraktar sig som indian. En dubbel identitet som med tiden blir allt svårare att hålla ihop. Ska han tvingas svika sina egna?
Tretton månar är en storslagen episk berättelse, en vacker kärlekshistoria mot bakgrund av Amerikas dramatiska historia och landskap.

Min bedömning:
En väldigt storslagen berättelse om en svunnen tid. Det är många små berättelser i berättelsen så ibland är det svårt att hålla fokus. Men jag kan nästan känna lukten av brinnande vedträn, lukten och smaken av dom olika grytor Will lär sig att laga. Fantastiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar