måndag 5 november 2012

Skönhetsskolan i Kabul

Författare: Deborah Rodriguez
Antal sidor: 285
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
Skönhetsskolan i Kabul är en märkvärdig historia som med svart humor berättar om en extraordinär samling kvinnor som tillsammans lär sig vänskapens, frihetens och hårfärgningens konst.

Vad kan en amreikansk hårfrisörska göra för att bidra till Afghanistans återuppbyggnad? Det funderar Deborah Rodriguez över när hon reser till Kabul med en hjälporganisation strax efter talibanernas fall 2001. Snart upmärksammar hon dock den stolta traditionen bland afghanska kvinnor att driva egna skönhetssalonger och får en idé.

Med hjälp av internationell sponsring tar skönhetsskolan i Kabul 2003 emot sin första klass. Målet är att utbilda afghanska kvinnor i hårvård och makeup, för att på så sätt ge dem möjlighet till en egen inkomst.

Skolan blir ett eget rum för kvinnorna, en plats utanför männens kontroll. Där delar de med sig av sina gripande livsöden: den nygifta bruden som blir tvungen att fejka sin oskuld på bröllopsnatten, den tolvåriga flickan som sålts som brud för att betala av sin familjs skulder samt hustrun till en taliban som fortsätter på skolan trots makens ständiga misshandel.

Min bedömning:
En färgstark personlighet skriver om den svåra situationen i Afghanistan. Det måste vara fruktansvärt att leva som kvinna i det samhället. Inte kunna gå vart man vill, inte kunna handla när som helst, alltid be om lov, alltid vara sedd som en andra klassens medborgare. Fruktansvärt. Jag hoppas tiden kommer ikapp landet och att kvinnorna kommer att bli fria så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar