tisdag 18 december 2012

Gracelin O´Malley

Författare: Ann Moore
Antal sidor: 429
Mitt betyg: * * *

Handling:

Livet har inte varit lätt för Graceline O´Malley. Hon växer upp i ett fattigt hem på den irländska landsbygden och blir tidigt moderlös. Hon är bara femton år då godsägaren Bram Donnelly kastar sina blickar efter henne, och hon gifts bort för att rädda familjen från ekonomisk ruin. Hennes bror Sean blir förtvivlad - han vet att hans bäste vän Morgan är djupt förälskad i Grace.

Grace gör sitt bästa för att anpassa sig och uppfylla en hustrus plikter. Hon föder tvillingar, en flicka och en pojke, men pojken är sjuklig och dör. Bram, vars enda önskan är en arvinge, börjar visa sitt rätta ansikte och hans dåliga humör tar sig allt våldsammare uttryck. Grace är dock inte längre den oskuldsfulla flicka hon en gång var. När potatispesten slår till 1845 och hungrande och desperata människor kommer till hennes dörr, trotsar hon sin man och ger dem mat. För detta får hon betala ett högt pris. Då upproret mot engelsmännen tar fart står hon åter ensam med sin lilla dotter. De enda hon kan sätta sin tillit till nu är brodern Sean och den man hon älskar i djupet av sitt hjärta.


Min bedömning:
En stor och historisk kärleksroman från 1800-talets Irland. Du nästan känner hungern mellan raderna, det måste ha frutkansvärt att se potatisen ruttna och veta att du inte kan ge dina barn någon som helst mat. Veta att vad du än gör, så räcker det inte. En sorglig men ändå en hoppfull berättelse. Jag ska nog försöka läsa dom andra två böckerna också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar