tisdag 18 december 2012

Förlåtelsen

Författare: Hanne-Vibeke Holst
Antal sidor: 430
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
Förlåtelsen berättar om en sårig relation mellan mor och dotter, om en prästfamilj i krigs- och efterkrigstidens Danmark och om tolerans i dagens Berlin.

Den framgångsrika operachefen Helena Tholstrup är på väg för att möta sin dotter Sophie och hennes nye pojkvän som kommer resande från Köpenhamn till Berlin. När Helena får syn på dem vid stationen drabbas hon av motstridiga känslor. Hon vill vara glad och lycklig för Sophies skull. Men hon förstår genast att pojkvännen, som heter Khalil, är muslim och hon kan inte undgå att känna misstänksamhet vilket fyller henne med motstridiga känslor.

Det är en stor dag för Helena. Hon ska motta ett ärofullt demokratipris, som hon fått för att på ett känsligt och modigt vis ha genomfört uppsättningen av en opera som kunde ha orsakat en kris i Tyskland jämförbar med den de omtalade Muhammedteckningarna orsakade i Danmark. Till kvällens galamiddag är också hennes dotter Sophie och Khalil inbjudna.

Trots denna känslomässigt omtumlande dag blir kvällens galamiddag en succé. Den oro Helena känner tycks också allt mer obefogad. Men när kvällen lider mot sitt slut förändras förutsättningarna dramatiskt: Khalil tar Helena och Sophie som gisslan på Helenas kontor på operna. Med en bomb i sin ryggsäck tänker han spränga operahuset. Men finns det ett sätt för Helena att rädda sin dotter?


Min bedömning:
Första sidan och sedan är du fast. Du bara måste läsa lite till. Boken griper tag och släpper inte. Men vilket hemskt spratt Helena utsätts för. Kommer på mig själv att hålla andan i vissa kapitel. Läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar