måndag 12 september 2011

Om inte nu så när

Författare: Annika Thor
Antal sidor: 486
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
Det tyska krigsmaskineriet har börjat mullra och rädslan sprider sig över Europa. I förkrigstidens Stockholm korsar en handfull människor varandras spår.
Arnold och Ingrid utgör en till synes omaka kärlekspar: han tyskjudisk journalist på flykt från Tredje riket, hon en av "flickorna" på utlänningsbyråns expedition. Ingrids chef, Stig Holmberg, brottas med sitt samvete, medan den nyanställde Birger är en medlöpare som mest tänker på vad som tjänar hans karriär. Paul, en ung snickare från Dresden, förlorar sakta fotfästet i exiltillvaron och den tyska judinnan Ilse kämpar förtvivlat för att rädda sina föräldrar och sin älskade bror som är kvar i Tyskland.
På olika sätt drabbas de alla av det hotande kriget och av de tyskvänliga vindar som blåser genom det svenska samhället.
Om inte nu så när är en berättälse om kärlek och svek, om skuld och ansvar i en tid då allt stod på spel.


Min bedömning:
En viktig bok att läsa då jag får lära och läsa om hur det var i Sverige under andra världskriget. Mängder med böcker finns skrivna om kriget men ingen på detta sätt. Den går in på djupet om hur det var att leva som utlänning i Sverige.Ilses kamp grep tag i hjärterötterna, Ingrids sammanbrott och resning, Arnolds kamp för att överleva, Stig dåliga samvete att inte kunna göra mer för flyktingar. Det var en gripande berättelse och jag vill nog läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar