torsdag 29 maj 2014

Oscar Watos korta förunderliga liv

Författare: Junot Diaz
Antal sidor: 355
Mitt betyg: * * *

Handling:

Vår hjälte var inte någon sådan där dominikansk snubbe som alla dillar om jämt - han slog inga home runs, var ingen skön bachatero, ingen playboy med klasar av brudar i hasorna.

Oscars olycka beror på fukú, förbannelsen som har förföljt familjen i generationer, från Dominikanska republiken till New Jersey, och orsakat död och splittring. Det är fukú som tvingar Oscars vilda mor Belicia att fly sitt hemland; som får Oscars syster att raka av sig håret och rymma hemifrån, och som har sett till att släkten drabbats av sorger, förföljelse och tortyr. Men en dag får Oscar nog.

Oscar Waos korta förunderliga liv är en snabb, rolig och streetsmart skildring av andra generationens invandrare i USA och av Dominikanska republikens blodiga historia under diktatorn Trujillo - Dominikanska republikens egen Sauron.






Min bedömning:

Det är rappt, snabbt, ironiskt, vidunderligt skrivet. Inte alls vad jag är van vid. Sitter hela tiden och funderar över slutet. Hur alla trådar ska dras ihop. Men det är intressant och annorlunda läsning. Helt ok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar