torsdag 29 maj 2014

Den sanna berättelsen om Lidie Newtons öden och äventyr

Författare: Jane Smiley
Antal sidor: 497
Mitt betyg: * * *

Handling:

Inbördeskriget står för dörren, men i den lilla hålan Quincy i Illinois känns tillvaron instängd och händelselös för den unga och egensinniga Lidie. Ända tills Thomas Newton dyker upp, en rakryggad nordstatare på väg västerut för att kämpa mot slaveriet. Lidie, som hellre skjuter prick än broderar, ser äventyret öppna sig, och snart är de på väg till det laglösa Kansas - rustade med framtidstro och tolv kabingevär.

Ett hårt nybyggarliv väntar dem och tillvaron för det unga paret blir mer äventyrligt än vad Lidie kunnat föreställa sig. Klimatet är bistert och territoriet vibrerar av stridigheter mellan slaverimotståndare och slavägare. Lidie har inte ägnat slavfrågan många tankar och hon förundras över sin makes engagemang. Ja, hon förundras över Thomas överhuvudtaget, den man som nu är hennes och ändå en främling.






Min bedömning:

Det är enormt mycket att läsa och ta in. Men man får en varm känsla för huvudpersonerna. Det är inte så spännande men intressant att läsa om USA på 1800-talet. Det var nog inte lätt att vara kvinna och inte passa in riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar