torsdag 29 maj 2014

22/11 1963

Författare: Stephen King
Antal sidor: 794
Mitt betyg:  * * * * *

Handling:

John F Kennedy lever. En root beer kostar 10 cent och ungdomarna dansar till Chubby Checker ur jukeboxen. I håret glänser brylcreem och Salingers Räddaren i nöden anses för subversiv för skolbibliotek.

Året är 2011. Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vän har hittat en port till det förflutna på lagret till sin diner. Kliver man ut på andra sidan är klockan 11.58 den 9 september 1958. Varje gång. Och oavsett hur länge man väljer att stanna på andra sidan, har bara två minuter gått när man återvänder. Varje gång.

Det uppdrag Jake får består i att förhindra mordet på Kennedy, eftersom vännen har härlett nästan allt ont som drabbat världen till just den händelsen. Efter en "provtur" accepterar Jake. Men han har en egen plan också: att förhindra en familjetragedi som förstört livet för en av hans vuxenelever. När det är gjort ska han långsamt söka sig till Dallas och vara på rätt plats vid exakt rätt tillfälle den 22 november 1963.

Men det är som att själva tillvaron bjuder motstånd även mot det minsta förändringar, och lägger oväntat många hinder i vägen. Kommer han att hinna fram i tid? Eller måste han återvända till lagret, kliva ut i 1958 och leva ytterligare fem år i väntan på att fullgöra sin uppgift? Och vad händer med vår tid om Jake lyckas - blir den vad den döende vännen drömt om?






Min bedömning:

Min husgud Stephen King har gjort det igen. Det går inte att sluta att läsa. Tankeexperimentet är häpnadsväckande, att resa tillbaka i tiden och komma tillbaka till framtiden på samma ställe och samma tid. Det är som att jag vore där och kunde känna dofterna, smakerna osv.  Researchen Stephen har gjort är formidabelt välgjord. Välskrivet och en bok jag kommer att läsa igen.
Den som förväntar sig onda och äckliga varelser blir besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar