tisdag 18 juni 2013

En blomma i Afrikas öken

Författare: Waris Dirie tillsammans med Cathleen Miller
Antal sidor: 271
Mitt betyg: * * *

Handling:

Waris Dirie är född i Somalia - vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights-ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.

En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamilj men också det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning.



Min bedömning:

Att hon inte blir mer illa tilltygad av elaka karlar är ett under. Hon har ett stort mod som vågar ge upp hela sin tillvaro i Somalien för att åka till London.
Men på något känns hela historien ganska ljummen. Den ger mig inget extra och jag glömmer snart hela historien. Väldigt tråkigt då det är ett viktigt ämne som tas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar