onsdag 9 januari 2013

En riktig man

Författare: Tom Wolfe
Antal sidor: 754
Mitt betyg: * * * * *

Handling:

Charles Croker har byggt upp sitt fastighetsimperium i Atlanta med hårda nypor och tuffa affärsmetoder. Något han lärde sig redan som ung fotbollsstjärna med smeknamnet Sextiominutersmannen. Toppcheferna på PlannersBane har bokstavligen ätit ur hans hand och beviljat vilka jättelån han än bett om.
Men nu har vinden plötsligt kantrat. Crokers senaste miljardprojekt - skykrapan Croker Concourse - har bara hälften av utrymmena uthyrda och läcker pengar som ett såll. Och chefen för PlannersBane låneavdelning, Raymond Peepgass - alla Wolfes personer har namn som i en Dickensroman - tänker se till att Croker betalar sina skulder.
Först på listan står Crokers privata jetplan - en Gulfstream Five. Därefter den verkliga juvelen, 29 000- tunnlandsplantagen Turpmtine som Croker egentligen bara har för att jaga vaktel ett par veckor om året och som kostar honom miljontals dollar med sina svarta tjänare, sina hästar och hundar och sin överdådiga inredning.
Men mitt i Crokers finansiella härdsmälta inträffar en socitetsskandal som hotar dra igång de värsta raskravallerna sedan mordet på Martin Luther King. Den svarta fotbollsstjärnan Fareek Fanon anklagas för att ha våldtagit socitetsdeutanten Elizabeth Armholster, dotter till en av Atlantas abslout rikaste affärsmän och god vän till Charlie Croker........

Min bedömning:
Den här boken tar mer än 100 sidor innan den griper tag i dig. Men när den väl gör det, så är du fast. Det är mycket att läsa och det tar tid och du funderar över vilka beröringspunkterna på huvudpersonerna är. Men var lugn, det fixar sig i slutet. På vägen får du några goda skratt och du kan förfasa dig rika människors idéer och envishet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar