fredag 9 december 2011

Tornet

Författare: Uwe Tellkamp
Antal sidor: 961 (160 lästa)
Mitt betyg: *

Handling:
I stadsdelen Tornet med praktfulla men förfallna hus högt upp på Elbesluttningen bor läkarfamiljen Hoffmann med sonen Christian. Runt honom och hans morbror som är zoolog och förlagsredaktör har Uwe Tellkamp byggt sin överväldigande rika roman om DDR under de sju åren före murens fall.
Liksom sin huvudperson kan Uwe Tellkamp konsten att "iakkta noggrant". Han skriver i en rad olika stilar och känslolägen, växlar mellan att vara skoningslös, poetisk, längtande, humoristisk och dramatisk. Hans bok är delvis en nyckelroman: det går att känna igen många av bokens personligheter, politiker och författare och det finns en rad anspelningar på verk i den tyska litteraturen.
Uwe Tellkamps bok är en inventering av erfarenheter från det som nu är ett sjunket land: ett samhälle där gymnasisten måste vakta sin tunga eftersom hans flickvän kan vara angivare, där läkaren inte kan följa de senaste rönen eftersom tekniska förutsättningar saknas, där förläggaren måste tänka på vad "vännerna" i Sovjetunionen tycker om en bok innan den antas, där den som vill studera måste göra militärtjänst i tre år för att få plats vid universitetet, där en hustru tvingas vänta i många år på utresetillstånd innan hon kan förenas med sin man i Västtyskland......och där många väljer att med hjälp av musiken och litteraturen gå i "inre exil" i Tornets avskildhet.
Uwe Tellkamp skildrar den förödande miljöförstöringen, gesttaltar förtrycket i armén, ger inblickar i fängelser och fabriker, berättar om köer och myndighetstrakasserier, censur och självsencur. Han låter läsaren vara med på författarförbundets kongress när enkritisk medlem blir utesluten och berövad sitt levebröd.
Men han skildrar också värmen och glädjen mellan människorna - i den egna familjen, på badinrättningen, på bröllopet, på semsteranläggningen vid Östersjön.


Min bedömning:
Orkade du läsa all text?? Så här fortsätter det boken igenom. Det är så mycket text så att det känns löjligt. Jag skulle verkligen vilja läsa den här boken, då jag tycker ämnet är intressant och aktuellt, men det går inte! Jag ger upp efter 160 sidor.
Det enda jag fick ut av den här boken är fler illervalpsnamn :-))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar