lördag 18 augusti 2012

Ögonblicket

Författare: Douglas Kennedy
Antal sidor: 524
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
Författaren Thomas Nesbitt har dragit sig undan till det lantliga Maine efter uppbrottet från sitt äktenskap. En vintermorgon kommer ett paket som ställer hela hans tillvaro på ända. Avsändaren är Petra Dussman, kvinnan han upplevde sitt livs passion med för över tjugo år sedan - i det kalla krigets Berlin.
För Thomas blir detta början på en resa in i det förflutna, till en tid då allt tycktes möjligt. Året var 1984. Hon var vacker, den mest fascinerande kvinna han någonsin mött. Förälskelsen var lika het som ögonblicklig. Men Petra var avhoppare från DDR, och hennes flykt till väst hade ett pris. Ett pris som en dag visade sig smärtsamt högt för dem båda.
Med tumultartade känslor öppnar Thomas paketet för att möta en del av sitt förflutna han aldrig kunnat prata med någon annan människa om

Ögonblicket är en kärleksroman med episk berättarkraft, ödesmättad intrig och starka karaktärer. Det är också en spännande skildring av Berlin åren före murens fall, en stad präglad av dubbelspel, mörka hemligheter och desperat maktutövning.


Min bedömning:
En stark och sorglig men ändå hoppfull berättelse. Boken är bladvändarvänlig och du vill gärna fortsätta en liten stund till. Karaktärerna är starka men samtidigt så mänskliga och svaga. Det måste ha varit hemskt att vara på fel sida av muren, att inte kunna lite på vänner.
Vilket obarmhärtigt öde och slut som drabbar de inblandade.
Lite tårvarning på slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar