måndag 25 juni 2012

Freddie Mercury - den defintiva biografin

Författare: Lesley-Ann Jones
Antal sidor: 411
Mitt betyg: * * * * *

Handling:
"Jag tänker inte bli en stjärna, jag tänker bli en legend." Freddie Mercury.

Freddie Mercury var den största frontfiguren inom rockmusiken någonsin. Han var också den mest mystiske.Medan hans musikaliska genialitet och ojämförliga kreativitet gjorde att miljoner människor beundrade honom, var det ytterst få som fick tillträde till hans privata värld eller lärde känna mannen han fruktade att han var.

I denna biografi använder sig den före detta rockjournalisten Lesley-Ann Jones, som följde med Queen på deras turnéer, av myten, rykten och skvaller för att avslöja en blyg och förtrollande individ. Från Freddies födelse i Zanzibar och hans skoltid i Indien till familjens flykt till London och Queens fenomenala framgång och Mercurys tragiska död i aids, vänder hon på varje sten för att hitta sanningen.

Jones undersöker Mercurys stränga parsiska uppfostran, som gjorde honom till en djupt skuldtyngd vuxen man, och hon analyserar hans förvirrade sexualitet som resulterade i djupa relationer med både män och kvinnor. Hon förklarar hur Freddie fann tröst i att skriva låtar, hur han uttryckte sin smärta och sin glädje i klassiska hits som överskred genregränserna och som älskas än i dag. Jones berättar också ingående om den avgörande perioden på 1980-talet när Queens legendariska framträdande på Live Aid återgav dem ställningen som ett av världens främsta band när deras stjärna redan börjat dala.

Denna fängslande biografi, som bygger på uppgifter från nyckelpersoner som inte tidigare velat uttala sig, däribland älskare, familj, vänner, skivbolagsdirektörer, musiker och producenter, är en omsorgsfull berättelse inte bara om hur världen uppfattade Freddie, utan om hur denne östafrikanske pojke som blev en legend uppfattade sig själv. Denna medkännande och fascinerande berättelse  är det mest aktuella porträttet av en av musikens mest komplexa och älskade gestalter.

Min bedömning:
En helt underbar och vackert berättad berättelse. Det är ömsinta ord om en fantastisk människa. Jag hör hela tiden Freddies vackra och helt underbara sångröst inom mig. Det är synd och skam att Freddie inte lever längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar