fredag 15 augusti 2014

En tonårsalkis memoarer - packad

Författare: Koren Zailckas
Antal sidor: 349
Mitt betyg: * * * *

Handling:

Koren Zailckas växer upp under ordnade förhållanden i en medelklassfamilj på amerikanska östkusten. Hon är en begåvad, söt och helt "normal" tjej när hon vid fjorton års ålder tar sin första klunk alkohol. Hon vet då inte att drickandet kommer att förvandla hennes nio kommande år till en spritdoftande mardröm. Hennes liv som student kantas av fylleri och blackouter, och alkoholen påverkar på ett förödande sätt hennes utveckling och relationer.

Packad är en välformulerad och självutlämnande berättelse om en tjej som ger sig in i ett ohämmat drickande för att hon känner sig "underlägsen, osäker och liten" och vars tillvaro blir alltmer självdestruktiv. Boken är ett tänkvärt inlägg i debatten om ungdomars drogvanor och den avslöjar förljugenheten som omgärdar alkoholen i vår kultur: hur samhället fokuserar på narkotikamissbruket men negligerar den mest tillgängliga och mest utbredda drogen.






Min bedömning:

Klart läsvärt, skulle vara ett måste att läsa på högstadiet och gymnasium. Det är rakt på sak, inga omskrivningar eller förskönande. Själv har jag svårt att förstå hur hon klarar av att festa och dricka men ändå klara av skolan. Det hade inte jag klarat av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar