torsdag 13 september 2012

Farbrorn som inte ville va´ stor

Författare: Klas Gustafsson/Gösta Ekman
Antal sidor: 348
Mitt betyg: * * * *

Handling:
Gösta Ekman inledde sitt yrkesliv som regiassistent till sin far Hasse Ekman i mitten på femtiotalet. Sedan dess har hans livsvandring påverkats av dem han mött längs vägen, lärt känna och tagit lärdom av. Han var med och skapade filmhistoria när Ingmar Bergman gjorde Smultronstället. Han satt vid köksbordet i Kråkslottet i Saltjsöbaden och delade en flaska rött med revykungen Karl Gerhard. I Svenska Ords stuga i Vitabergsparken sprutade han idéer med Hasse & Tage.
En lång karriär har gjort Gösta Ekman till en av Sveriges mest älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson. Ändå var det skådespelaryrket inte självskrivet för den unge Gösta: det hade varit betydligt enklare att inte följa den bana som gjort hans far och farfar berömda. Han är en god tecknare och en hygglig pianist, han kunde ha blivit bildkonstnär eller musiker. Eller författare.
Med tanke på Gösta Ekmans position i svenskt kulturliv är det hög tid att han äntligen tillägnas en egen bok. Farbrorn som inte ville va´ stor bygger på omfattande samtal med Gösta Ekman, dokument från hans privata arkiv och intrevjuer med hans vänner och kollegor.



Min bedömning:
Alltså, jag visste inte att han var så stor. Han har ju gjort massor. Gösta Ekman för mig är Papphammar och Sickan. Så det var enormt intressant att få läsa om Gösta och hans liv. En bra, lättläst och intressant bok/liv. Blir lite sugen på att se fler filmer med honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar